Omgeving

Harderwijk

Harderwijk een oude Hanzestad gelegen aan de Randmeren te midden van de Veluwe. Een stad vol rijke historische panden en monumenten, een binnenstad met vele bezienswaardigheden, mooie horecagelegenheden en volop cultuur. De prachtige binnenstad die te voet met een stadsgids te verkennen is om zo de cultuur en de historie nog beter op te snuiven.

De 6e stadsdichter Henk Ruiter is sinds 2019 de dichter van de hanzestad. De gedichten van hem en de junior stadsdichter zijn te lezen op www.stadsdichterharderwijk.nl

De stad Harderwijk is voor velen bekend van het Dolfinarium. Gelegen op een ‘eiland’ in het Veluwemeer aan de gezellige boulevard. Sinds een paar jaar is de boulevard een geweldig stadsstrand rijker. Heerlijk om tijdens een zomerse dag met blote voeten door het Wolderwijd te baden of te relaxen op het strand woelend in het zand. De prachtig gerestaureerde Molen de Hoop is op steenworp afstand gelegen. Een gids leidt u door de molen en wordt u de werking van de molen uitgelegd. Als u geluk heeft bent u getuige van het maalproces op windkracht. U kunt kijken naar de op de wind draaiende wieken. Tevens is er een tentoonstelling van de Harderwijkse destilleerderij Hulsink ingericht.

 

Bos en water

In Harderwijk kunt u de natuur van de Veluwe met haar weelderige bossen veelal fietsend of wandelend verkennen. Door de ligging van de landelijke dorpen en middeleeuwse hanzesteden in de omgeving kunt u uw hart ophalen als natuurliefhebber. In dit uitgestrekte en beschermde natuurgebied heeft de natuur vrij spel. De Big Five, zoals edelherten of wilde zwijnen, krijgen hier alle ruimte.

De Veluwe is een rijkdom wanneer je je graag in geschiedenis verdiept. Met haar waardevolle herinneringen die je meenemen naar de tijd van weleer met haar kastelen en landgoederen, prachtige Hanzesteden, het industriële erfgoed en de Tweede Wereldoorlog. Fietsend en wandelend over de zandverstuivingen (Hulshorst), de dikke bossen en langs kleurrijke heidevelden.

Het water rondom het Veluwemeer en het Wolderwijd heeft een natuurlijke aantrekkingskracht. Met de vele surfstranden zijn er voldoende activiteiten te zien en te beleven. Volop keuze om in de omgeving te recreëren of een bootverhuur voor een dag. Direct aan de haven van Harderwijk vindt u Bij Oost, gelegen op de oorspronkelijke werf. Vanaf deze historische plek stapt u aan boord van één van de boten voor een dagje varen in de Randmeren. Vaar mee met een rondvaartboot of stap op in een van de historische sloepen en verken hiermee het water rondom Harderwijk.

 

Voor een heerlijke fietstocht in de omgeving kunt u bij het hotel fietsen huren voor €12,50 per dag. Elektrische fietsen zijn €24,50 per dag.

 

Meerdere Hanzesteden in de buurt?

Harderwijk, Elburg en Hattem. Dankzij hun gunstige ligging aan IJssel en Zuiderzee fiets je met een van de Hanzeroutes, deels over de oude handelswegen, van de een naar de ander.

Krijg je geen genoeg van de middeleeuwse stadjes? Ook de overige Nederlandse Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Hasselt, Kampen, Zwolle en Deventer vind je niet ver van de Veluwe.

De vele musea in de omgeving vertellen u een mooi verhaal over de rijke historie. Deze verhalen voeren u naar vroegere tijden van welvaart, oorlog, prachtige landgoederen en kastelen en het industriële erfgoed.

 

Kastelen en landgoederen

In en rondom Harderwijk zijn prachtige landgoederen en kastelen gelegen. Wilt u een dagje op kastelentocht? Uw reis begint bij Kasteel de Essenburgh te Hierden. U vervolgt uw weg naar Kasteel Staverden gelegen in het kleinste stadje van Nederland Staverden. Via Speuld en Drie rijdt u naar het dorp Ermelo. Het prachtige Landgoed Oud Groevenbeek ontluikt hier aan uw ogen. Hierna volgt de reis naar het dorpje Putten. Meerdere landgoederen zijn hier te vinden, waaronder Kasteel de Vanenburg, Landgoed Oldenaller, Landgoed Groot Spriel en Landgoed Schovenhorst waar een prachtige uitkijktoren staat. De weg vervolgt naar Nijkerk naar Landgoed Salentein. In Nijkerk staat ook een oude Watertoren en Stoomgemaal met een museum.

 

 

Activiteiten in en rondom de stad

Harderwijk biedt volop activiteiten aan voor jong en oud. Wilt u echt actief er op uit met het gezin, uw bedrijf of familie:

Klimbos Harderwijk
- Adventure Veluwe
De Veluwe Specialist
SOS Events
Kok Experience
Indoor en outdoor speelparadijs, sluip door het spannende lasergame doolhof of bekijk de nieuwste films in de bioscoop Kok CinemaxX

 

Liever een pretpark of familiepark:

- Dolfinarium Harderwijk
- Apenheul in Apeldoorn
- Julianatoren in Apeldoorn
- Dierenpark Amersfoort
- Walibi Holland met meer dan 40 attracties en shows

 

Overige activiteiten en/of bezienswaardigheden:

- Stadswandeling Harderwijk. Voor informatie www.stadsgidsenharderwijk.com

- Bierbrouwerij De Uddelaer is gevestigd in het authentieke Koetshuis van Kasteel Staverden en is ingericht als 'brewpub'. Hier bent u getuige van brouwers activiteiten in combinatie met de rijke historie van het Kasteel. Proef de heerlijke speciaalbieren op deze unieke locatie!

- De Beeldentuin in Garderen staat vol met prachtige tuinbeelden en andere decoraties. Op hetzelfde terrein vindt jaarlijks 't Veluws Zandsculpturenfestijn plaats van april t/m oktober. De mooiste taferelen die allemaal worden uitgebeeld met zand.

- Ermelose schaapskudde bestaat uit zo'n 300 schapen die onderdak krijgen bij de Schaapskooi van Ermelo. Deze is in authentieke stijl gebouwd en is één van de grootste van Gelderland.

- Welnessresort de Zwaluwhoeve. Ontspan en kom helemaal tot rust! Geniet een hele dag van spa en wellness!

- Paleis het Loo. Al meer dan 300 jaar geleden verkozen de Oranjes de Veluwe om te wonen, te werken, voor ontspanning en vrije tijd. Wil jij koninklijk flaneren in de stallen, de koetshuizen en de prachtige baroktuinen? Doe je te goed aan het interieur van vervlogen jaren en laat je meeslepen door de tand des tijds op interieur gebied van de Oranjes.

 

 

Kunst en Cultuur

· Theater: Theater Harderwijk
· Catharinakapel
· Musea: Stadsmuseum Harderwijk en Marius van Dokkummuseum
· Muziek: Poppodium Estrado 
· Het Palingmuseum in Harderwijk is uniek in Nederland, het levert een erg interessante en educatieve beleving voor jong en oud. U kunt heerlijke via halen bij Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg

 

· Kunstwerken in het stadhuis en de openbare ruimte: www.harderwijk.kunstwacht.nl
Ornamenten: www.harderwijk-ornamenten.kunstwacht.nl

 

Natuurtuinen om te bezoeken:

· A. Vogeltuinen bij ’t Harde
· Middeleeuwse kloostertuinen in Elburg
· Bijen natuurtuin in Nunspeet
· Heemtuin Heimanshof in Vierhouten
· Pluktuin in Putten

 

Tegen het einde van de zomer staat de heide op de Veluwe in bloei. Wij tippen u een aantal locaties.

· Elspeetsche heide
· Het Nationale Park De Hoge Veluwe
· Ermelosche heide
· Renderklippen (Epe)
· Nationaal Park Veluwezoom

 

Winkelen in de omgeving

Harderwijk zelf kent vele winkeltjes en boetiekjes gelegen in de oude binnenstad. Mocht u de omgeving op winkelgebied willen ontdekken, dan kunt u zeker in de steden Amersfoort, Zwolle en Apeldoorn terecht. Utrecht is verder gelegen, maar met de prachtige grachten en talloze boektiekjes ook zeker het bezoeken waard.

Verder kent Lelystad het alom bekende Bataviastad, de fashion outlet met allerlei bekende merken vertegenwoordigd. De outlet is genoemd naar het schip de Batavia uit 1628, waarvan een replica vlakbij is afgemeerd, bij de Bataviawerf.

 

Activiteiten in de omgeving


De omgeving van Harderwijk biedt een rijke selectie dagjes uit. Via onderstaande buttons wordt u doorgelinkt naar de websites.